• Slovenščina

PRVA GIGATOVARNA V SLOVENIJI

PRVA GIGATOVARNA V SLOVENIJI

PRVA GIGATOVARNA V SLOVENIJI

  • On October 24, 2023

Izjava za javnost

Slovenski proizvajalec baterij TAB (TAB tovarna akumulatorskih baterij d.d.) bo leta 2024 na Prevaljah odprl prvo gigatovarno za proizvodnjo baterijskih hranilnikov električne energije. Avstrijsko podjetje Rosendahl Nextrom GmbH bo razvilo, zgradilo in dobavilo visoko avtomatizirano linijo za sestavljanje baterijskih modulov in paketov. Projekt vključuje naložbo v višini 18 milijonov evrov in bo ustvaril do 100 delovnih mest.

Linija bo v treh izmenah letno proizvedla do 180.000 baterijskih modulov, kar ustreza skupni zmogljivosti 1 GWh. Baterijski moduli se bodo uporabljali  tako za  stacionarne baterije namenjene shranjevanju električne energije kot tudi za trakcijske baterije.

Podjetje BM-Rosendahl z montažno linijo zagotavlja vse faze postopka: od priprave litij-ionskih celic, zlaganja litij-ionskih celic in naknadnega sestavljanja v module do končnega sestavljanja v baterijske pakete. Uporaba učinkovite tehnologije laserja zagotavlja natančno in zanesljivo varjenje delov ohišja modula in medceličnih povezav.

Roman Burja, glavni izvršni direktor podjetja TAB: »Ta naložba je najpomembnejši mejnik za družbo TAB in veselimo smo sodelovanja z družbo BM-Rosendahl. S tem projektom bomo znatno povečali svoje proizvodne zmogljivosti litij-ionskih hranilnikov električne energije in prispevali k evropskemu zelenemu prehodu.«

Gerhard Jakopic, generalni direktor podjetja Rosendahl Nextrom GmbH: »Ponosni smo, da smo skupaj z našim dolgoletnim partnerjem, družbo TAB, izvedli ta inovativni in prilagodljivi sistem. S tem smo dosegli najvišji standard na evropskem trgu.«

_____________________________________________________________________________________________________________

Družba TAB je sinonim za trajne, zmogljive in inovativne baterije za industrijska, osebna in tovorna vozila, kakor tudi za inovativne rešitve shranjevanja energije za sisteme, ki potrebujejo stalno in neprekinjeno oskrbo z energijo. Vsak dan napajamo in poganjamo vozila vodilnih svetovnih blagovnih znamk v avtomobilskem in industrijskem sektorju. Pokrivamo področje proizvodnje, prodaje in servisiranja različnih rešitev za shranjevanje energije.

S svojim znanjem želimo prispevati tudi svoj delež k zelenemu prehodu, zato smo razvili inovativne baterijske hranilnike električne energije, s katerimi bomo pripomogli k večji energetski neodvisnosti in prispevali k prehodu v bolj trajnosten energetski model. Nova gigatovarna za proizvodnjo baterijskih hranilnikov električne energije predstavlja pomemben mejnik, ki krepi pozicijo družbe TAB v panogi proizvodnje litij-ionskih baterij.

_____________________________________________________________________________________________________________

V podjetju BM-Rosendahl se že več kot 50 let ukvarjajo s proizvodnjo posebnih strojev za sestavljanje avtomobilskih, motociklističnih in industrijskih baterij. Ponudba izdelkov vključuje opremo za svinčeno-kislinske akumulatorje in druge tehnologije. Vsi baterijski stroji so 100-odstotno razviti in izdelani v Evropi. Od leta 2022 je podjetje vključeno v program financiranja EuBatIn IPCEI.

_____________________________________________________________________________________________________________

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz naslova sredstev Mehanizma za okrevanje in odpornost s proračunske postavke 221475 – C3K9IC Spodbujanje investicij po ZSInv za pametno, trajnostno in vključujočo rast NOO – MGRT.«

    Vse novice